Anamaria Vasile

Au deschis un mormânt de acum 2300 de ani şi au îngheţat. Ce era în interior. Doamne!

Arheologii au descoperit o armă antică, de acum 2.300 de ani, într-un mormânt de lângă ruinele oraşului Chengyang, centrul Chinei.

Atunci când au scos sabia din învelişul său au observat că nu este nicio urmă de coroziune, iar lama este ascuţită. Echipa din cadrul Henan Provincial Institute a publicat imaginile pe o reţea de socializare, notează Independent.

Experţii cred că artefactul aparţine anilor 475 sau 221 î.Hr. în timpul diviziunii dintre cele opt regiuni din dinastia Zhou.

Sabia care a fost îngropată în interiorul unui sicriu din lemn alături de proprietarul său a fost conservată deoarece mormintele antice din zonă sunt deseori umede şi sigilate de factorii externi, scrie descopera.ro.

După dinastia Xia, Zhou de Vest a reprezentat a treia dinastie a Chinei.Înfiinţată în 1o27 î.Hr.,ea durat mai mult de 770 de ani.

Istoricii au împărţit dinastia Zhou în două ca urmare a schimbării capitalei. Întâlnim astfel Zhou de Vest (1027-771) şi Zhou de Est (771-221 î.Hr.)

Dinastia Zhou de Vest a avut capitala la Hao, aproape de Xi’an în provincia Shaanxi, în sud-vestul Chinei. Ea a domnit asupra jumătăţii de nord a Chinei şi pe valea fluviului Galben.Societatea perioadei Zhou trăia în principal din agricultură(orez, sorg ,fasole, fructe,etc)şi din creşterea vitelor.Terenurile erau repartizate în parcele pătrate diviuzate în nouă părţi egale.Opt familii de ţărani luau cele opt parcele exterioare şi îşi uneau forţele pentru a o lucra pe a noua, cea centrală, a cărei producţie era destinată nobililor.Acest sistem a fost considerat de către dinastiile ulterioare, drept cel mai echitabil mod de repartizare a terenurilor arabile.

Suveranii Zhou au păstrat controlul efectiv asupra teritoriului lor până în anul 771 î.Hr.La acea dată,au început să izbucnească mişcările populare, favorizând pătrunderea triburilor venite din vest.Alungaţi, suveranii Zhou şi-au stabilit o altă capitală în est, la Luoyang, un oraş din provincia Henan.Acest fapt a inaugurat dinastia şi epoca numite Zhou de Est (770-221 î.Hr.).

Sfârşitul epocii Zhou a fost subîmpărţit în două perioade.Aceea a « Primăverii şi Toamnei » (722-481 î.Hr.) şi cea a « Statelor Combatante » (475-221 î.Hr.).

Prima perioadă a cunoscut naşterea celor mai mari gânditori din China, precum Confucius, care s-a născut în ultima parte a perioadei « Primăverii şi Toamnei».

La finele veacului al V—lea î.Hr.China a trăit o perioadă de neîncetate lupte între diferite state(Qin, Han, Zhao, Chu, Yan, Qi, Wei) mai cunoscută sub numele de epoca « Statelor Combatante »

În timpul acesteia,în pofida permanentelor conflicte între regate, cultura a continuat să se dezvolte.Gândirea chineză a ajuns la apogeu, apărând numeroase şcoli de gândire.

Expresia lui Mao Zedong « O sută de flori se deschid, o sută de şcoli se iau la întrecere » ar putea foarte bine să fie aplicată la situaţia din acea epocă.

În anul 221 î.Hr.împăratul Qin Shi Huang a realizat unificarea Chinei şi a înfiinţat dinastia Qin.

Comentează