Anamaria Vasile

Îți mai amintești de țigările astea? Toată lumea le fuma! Cât mai costă acum un pachet de țigări Carpați: O să fii uimit! Tu ai da atâția bani?

În tutungeriile epocii ceaușite, țigările Carpați fără filtru erau cele care făceau legea. Tigările, care acum nu se mai găsesc, au ajuns să coste o avere.

Pe vremuri, în era comunismului, țigările Carpați fără filtru erau cele mai căutate prin tutungeriile acelor vremuri.

Un pachet de Carpați, cu care s-a ajuns să se facă și contrabandă, costa 3,25 lei. Era foarte ieftine comparativ cu un pachet de țigări de import, al căror preț se ridica la 12 lei.

Celebrele țigări Carpați nu se mai fabrică de mai bine de 15 ani, astfel că au ajuns să fie foarte căutate de colecționari.

Dispărute de pe piață, țigările Carpați se mai găsesc pe site-urile de anunțuri, dar prețul lor este exorbitant.

Astfel, pe un site de anunțuri, un pachet de țigări Carpați a ajuns să se vândă cu nici mai mult nici mai puțin de 75 de lei.

TE POATE INTERESA SI: Pensia pentru limita de varsta 2018. S-a schimbat din nou legea. Cine se poate pensiona in acest an?

Pensia pentru limita de varsta este principala categorie de pensie acordata in Romania. Conform legislatiei in vigoare, pensia pentru limita de varsta se obtine la data la care se atinge varsta-standard de pensionare, daca este efectuat cel putin stagiul minim de cotizare.

Varsta standard de pensionare, stagiul minim de cotizare si stagiul complet de cotizare sunt elementele care stau la baza deschiderii drepturilor de pensie.

Pensia pentru limita de varsta este principala categorie de pensie acordata in Romania. Conform legislatiei in vigoare, pensia pentru limita de varsta se obtine la data la care se atinge varsta-standard de pensionare, daca este efectuat cel putin stagiul minim de cotizare, potrivit avocat.net.

Varsta-standard de pensionare este, in momentul de fata, de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare, adica vechimea in munca, este de 15 ani si pentru femei, si pentru barbati, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

In conditiile in care, atat varsta-standard de pensionare, cat si stagiul minim de cotizare sunt calculate in functie de data nasterii fiecarei persoane, Legea pensiilor ne permite sa aflam cine indeplineste, teoretic, in 2018, conditiile pentru a obtine pensia pentru limita de varsta.

Inca o zi libera pentru angajatii romani in luna ianuarie

Incepand de anul trecut, angajatii cu program obisnuit de lucru beneficiaza de o zi libera in data de 24 ianuarie.

In aceasta zi, potrivit legislatiei muncii din Romania, se sarbatoreste Ziua Unirii Principatelor Romane. Exista, totusi, si categorii de salariati care sunt nevoite sa lucreze in zilele de sarbatoare legala, dar acestea trebuie sa primeasca compensatii pentru munca in zile de sarbatoare.

Ziua Unirii Principatelor Romane, sarbatorita pe data de 24 ianuarie, este inclusa din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul muncii. In aceasta zi, salariatii primesc liber de la angajator. Anul trecut a fost primul in care aceasta zi de sarbatoare a fost si zi nelucratoare.

In acest an, Ziua Unirii Principatelor Romane cade la mijlocul saptamanii, si anume intr-o zi de miercuri, si este a treia zi libera din an. Potrivit Codului muncii, in momentul de fata sunt 14 zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Comentează